Αρχαία Ολυμπία


Παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης...

Η Ολυμπία, υπήρξε το πιο δοξασμένο ιερό της αρχαίας Ελλάδας αφιερωμένο στον Δία, πατέρα των θεών και των ανθρώπων. Ήταν ο τόπος διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων οι οποίοι τελούνταν στο πλαίσιο των Ολυμπίων, της πιο σημαντικής εορτής των Ελλήνων κατά το μεγαλύτερο διάστημα της αρχαιότητας. Αντίστοιχες γιορτές ήταν τα Πύθια που διοργανώνονταν προς τιμήν του Απόλλωνος στους Δελφούς, ταΊσθμια προς τιμήν του Ποσειδώνος στον Ισθμό της Κορίνθου και τα Νέμεα, επίσης προς τιμήν του Διός στο ιερό του στη Νεμέα.

Στην Ολυμπία, εντός του μεγαλοπρεπούς ναού του θεού, βρισκόταν το χρυσελεφάντινο άγαλμα του Διός, έργο του Φειδία, το οποίο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα ως ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Η αφετηρία των Ολυμπιακών Αγώνων τοποθετείται στο 776 π.Χ. και τελούνταν κάθε τέσσερα χρόνια. Την Ελληνιστική περίοδο ανεγέρθηκαν αρκετά οικοδομήματα, κυρίως κοσμικού χαρακτήρα, όπως το Γυμνάσιο και η Παλαίστρα, και στα ρωμαϊκά χρόνια έγιναν μετασκευές στα ήδη υπάρχοντα. Οικοδομήθηκαν επίσης θέρμες, πολυτελείς κατοικίες και το υδραγωγείο.

Η λειτουργία του ιερού χώρου συνεχίσθηκε κανονικά τα πρώτα χριστιανικά χρόνια επί Μεγάλου Κωνσταντίνου. Το 393 μ.Χ. έγιναν οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες και λίγο αργότερα ο αυτοκράτορας του ΒυζαντίουΘεοδόσιος Α΄, με διάταγμά του απαγόρευσε οριστικά την τέλεσή τους γιατί θεωρούνταν παγανιστικοί, ενώ επί Θεοδοσίου Β΄, επήλθε η οριστική καταστροφή του ιερού (426 μ.Χ.).

Οι Ολυµπιακοί Αγώνες


Οι Ολυμπιακοί αγώνες υπήρξαν ένας σπουδαίος αθλητικός, καλλιτεχνικός και πολιτικός θεσμός που σφράγισε την ιστορία των ελληνικών πόλεων της αρχαιότητας και σφυρηλάτησε την εθνική, φυλετική και πολιτισμική ταυτότητά τους. Οι αγώνες διεξάγονταν κάθε 4 ολόκληρα έτη κατά την πρώτη πανσέληνο μετά το θερινό  ηλιοστάσιο. Οι αθλητές ήταν ελεύθεροι Έλληνες πολίτες που δεν είχαν διαπράξει φόνο ή ιεροσυλία και έφταναν στην Ήλιδα ένα μήνα πριν τους αγώνες για να προπονηθούν υπό την εποπτεία των Ελλανοδικών (κριτών).

Τα αγωνίσματα ήταν δρόμος (ταχύτητας, αντοχής), πένταθλο, άλμα, δίσκος, ακόντιο, πάλη, πυγμή, παγκράτιο, αρματοδρομίες, ιππικοί αγώνες. Κατά τη διάρκεια των αγώνων κηρυσσόταν εκεχειρία, η οποία ελάχιστες φορές στα 1.200 χρόνια της ιστορίας τους παραβιάστηκε. Τους αγώνες διεθνοποίησαν οι Ρωμαίοι, κατήργησε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Θεοδόσιος Α’ το 393 μ.Χ. και αναβίωσαν το 1896 στην Αθήνα χάρη στις προσπάθειες του Πιερ ντε Κουμπερτέν και του Δημήτριου Βικέλα και συνεχίζονται ως τις μέρες μας.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει την έδρα της στην Ολυμπία και κάθε 4 χρόνια τελείται εδώ η αφή της φλόγας στον βωμό του ναού της Ήρας στην Ολυμπία. Η φλόγα ανάβει με τη συγκέντρωση των ηλιακών ακτίνων σε μεταλλικό κοίλο κάτοπτρο. Η διαδικασία αυτή αποτελεί μέρος ενός σύνθετου τελετουργικού, το οποίο περιλαμβάνει την επίκληση και τον ύμνο στον Απόλλωνα. Η πρωθιέρεια κρατώντας την αναμμένη δάδα εισέρχεται στο στάδιο και στη συνέχεια την παραδίδει στον πρώτο δρομέα, για να ξεκινήσει το μακρύ ταξίδι της έως τα πέρατα της γης.