Ιαματικά λουτρά και λίμνη Καϊάφα


Ένας μικρός παράδεισος...

Τα νερά των Λουτρών Καϊάφα, είναι ιδανικά για δερματικές παθήσεις, άσθμα, ρευματισμούς και ηπατικές παθήσεις. Οι επισκέπτες του Καϊάφα απολαμβάνουν τις υδροθεραπείες τους, σε ένα πανέμορφο τοπίο, με πεύκα και ευκαλύπτους και πραγματοποιούν διακοπές ηρεμίας και χαλάρωσης μακριά από το άγχος της πόλης.

Οι ιαματικές πηγές του Καϊάφα προσελκύουν πολλούς επισκέπτες όλο τον χρόνο και αποτελούν σημαντική πηγή τουρισμού στην περιοχή. Η υδροθεραπεία σε αυτά τα λουτρά είναι από τις πιο αποτελεσματικές και παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών του Καϊάφα, που έρχονται από όλο τον κόσμο, για να απολαύσουν στιγμές χαλάρωσης και αναζωογόνησης.

Τα ζεστά νερά των λουτρών πηγάζουν από το σπήλαιο των Νυμφών Ανιγρίδων, ενώ στη λίμνη Καϊάφα εκτός από τα ιαματικά λουτρά, ο επισκέπτης μπορεί να ασχοληθεί με θαλάσσια sports και θαλάσσιο σκι. Εδώ υπάρχουν εγκαταστάσεις για την διεξαγωγή αγώνων θαλάσσιου σκι. Η ομορφιά του τοπίου σε αυτή την γωνιά της Ηλείας δεν θα μπορούσε παρά να είναι πανέμορφο και ονειρεμένο, αντάξιο των θρύλων και του μύθου που το περιβάλλει. Το υδροθεραπευτικό κέντρο του Καϊάφα είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, με επισκέπτες κάθε ηλικίας από όλο τον κόσμο.

Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να συνδυάσει το «τερπνόν μετά του ωφελίμου» και να αφεθεί στις ιαματικές ιδιότητες όχι μόνο των λουτρών αλλά και του γαλήνιου τοπίου, που ηρεμεί και ευφραίνει την ψυχή και το σώμα.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΚΑΪΑΦΑ

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΝΕΡΟΥ: 32oC

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ: Θερμό – C1 – Na – K – HS – Mineral – Hypotonic, ανήκει στην κατηγορία των υδροχλωριονατριούχων πηγών

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ: Χρόνιους ρευματισμούς, δερματικές παθήσεις, άσθμα, χολολιθιάσεις, άτυπες γυναικολογικές φλεγμονές, νευραλγίες, ηπατικές παθήσεις, εκζέματα, παθήσεις στομάχου, εντέρου, χοληδόχου κύστης κ.α. επισπεύδει την γρήγορη θεραπεία σε τραυματισμούς και διαστρέμματα.


Ιστορικά στοιχεία


Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, είναι ονομαστά λουτρά από την αρχαιότητα και περιλαμβάνουν δύο πηγές, των Ανιγρίδων Νυμφών και του Γερανίου ή των Ατλαντίδων Νυμφών. Αναβλύζουν σε σπήλαια στους πρόποδες του Όρους Λαπίθα, (το σπήλαιο των Ανιγρίδων Νυμφών το μεγαλύτερο και το Γεράνιο άντρο το μικρότερο, κατοικίες νυμφών κατά την αρχαιότητα) στην ανατολική όχθη της λιμνοθάλασσας Καϊάφα.

Άλλη παράδοση αναφέρει ότι στα σπήλαια πέταξαν τα καθάρσια νερά τους, οι κόρες του βασιλιά του Άργους Προΐτου, η Αμφινόη και η Αμφιάνασσα, οι οποίες είχαν άνομες σχέσεις με το μάντη Μελαπόδα. Όταν έμειναν έγκυες και να αποφύγουν την οργή του πατέρα τους, κατέφυγαν στο όρος Λαπίθα. Από αρχαίους Έλληνες γιατρούς, περιηγητές και γεωγράφους, αναφέρεται ότι στην αρχαιότητα οι κάτοικοι της περιοχής ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν τα Λουτρά, για ιαματικούς σκοπούς. Ειδικά για τις Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, ο Στράβων και ο Παυσανίας κάνουν εκτενή αναφορά.

Για το διάστημα των Βυζαντινών χρόνων και της Τουρκοκρατίας ουδεμία πληροφορία έχουμε για τις Ιαματικές Πηγές. Μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού Κράτους αρχίζει εκ νέου η χρήση των Λουτρών Καϊάφα κατά πρωτόγονο όμως τρόπο. Σήμερα δεν υπάρχει ποταμός αλλά στη θέση αυτού μια γραφική λίμνη που συμπληρώνει την ομορφιά του όλου τοπίου.

Η συστηματική λειτουργία των λουτρών αρχίζει από το 1907, οπότε κατασκευάσθηκε η σιδηροδρομική γραμμή που έδωσε τη δυνατότητα επικοινωνίας με τον Καϊάφα. ΤαΙαματικά Λουτρά Καϊάφα συνδέονται πλέον και οδικώς με λεωφορειακή γραμμή. Από τη δεκαετία του 1960 μέχρι το 1999 τα λουτρά ανήκαν στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού και λειτουργούσαν με αυτεπιστασία του, ενώ πρωτύτερα είχαν την εκμετάλλευση ιδιώτες.

Το έτος 2000 περιήλθαν στη διοίκηση και διαχείριση της Ανωνύμου Εταιρείας του Δημοσίου με την ονομασία: ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ μέχρι σήμερα. Οι Ιαματικές Πηγές Καϊάφα, βρίσκονται νότια του Νομού Ηλείας, στους πρόποδες του όρους Λάπιθα, σε πανέμορφη περιοχή, περίπου 5.500 στρεμμάτων με 3,5 χλμ αιγιαλό, στην ομώνυμη λίμνη Καϊάφα, στη θέση Λουτρά τα οποία απέχουν μόλις 25 χλμ. από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας.

Ο συνδυασμός δάσους, λίμνης, θάλασσας και θερμών ιαματικών λουτρών, προσδίδει μοναδικά χαρακτηριστικά στην ιδιοκτησία. Στην ιδιοκτησία περιλαμβάνεται και το δάσος Καϊάφα, το οποίο είναι χαρακτηρισμένος ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους και περιλαμβάνεται στον Εθνικό κατάλογο NATURA 2000.